21 Mart 2007 Çarşamba

Nevruz Bayramı Nedir?

NEVRUZ: Kuzey yarımküre insanlarının ortak bahar bayramıdır…

Nevruz Azerbaycan’da Novruz, Kazakistan’da Novrız, Kırgızistan’da Nooruz, Kırım Türklerinde Navrez, Batı Trakya Türklerinde Mevris olarak kullanılır. Kelime manası olarak Farsça “Yenigün” anlamına gelir. Çin’den Avrupa içlerine kadar kuzey yarımküre insanlarının ortak bayramıdır. Bugün Türkiye’de bir gelenek Türk Cumhuriyetleri’nde ise resmi bayram olarak kutlanır. Baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Türk kavimleri tarafından M.Ö.VIII yy’dan günümüze kadar her yıl 21 Mart’ta kutlanır.

Oniki Hayvanlı Türk Takvimi ve Melikşah’ın Celali Takvimi’nde yılbaşı olarak belirlenen 21 mart, Divânü Lügati’t-Türk’te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.

Selçukulu ve Osmanlı’da milli bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Alevi ve Bektaşiler arasında da kutlanan Nevruz’da özel ayinler yapılırdı, yine Zerdüştler ve Yezidiler’de 21 Mart’ı bayram olarak kabul etmişlerdi.

Not: Daha detaylı bilgi ve açıklamaları www.nevruz.gen.tr sitesinden bulabilirsiniz.

18 yorum:

  1. gzl bir bilgi ödevimi yapmamda çok yardımcı oldu

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkürler saolun :D

    YanıtlaSil
  3. çok begendm çok güzel saolun :D

    YanıtlaSil
  4. çok tşkr edrim saolun

    YanıtlaSil
  5. turk dunyasinda resmi bayram olarak kutlanan nevruz turkiyede ne talihsizliktirki unutturulmus amacindan saptirilmis etnik grubun isyan bayrami olarak gorulmektedir..vatanimizda yasayan tum turk kardeslerimi bu saptirilmaya karsi duyarli olmasini ozunu ve geleneklerini koruyarak yozlastirilmaktan kendilerini ve nesillerini korumalarini rica ediyorum...

    YanıtlaSil
  6. çooooooooooooooooooooooook beğendim

    YanıtlaSil
  7. saolasın qardaŞŞ

    YanıtlaSil
  8. ya çok begendim çok işime yaradı

    YanıtlaSil
  9. abi çok güzel olmuş çok işime yardı

    YanıtlaSil
  10. çokgüzellllllllll

    YanıtlaSil
  11. Acayip güzel olmuş çok sagolun

    YanıtlaSil
  12. çoooook sagolun işimize yaradııııııı

    YanıtlaSil
  13. çok güzel çok beğendim

    YanıtlaSil
  14. işime çok yaradı muhteşem

    YanıtlaSil