18 Haziran 2008 Çarşamba

Bir Ülkücü Nasıl Olur?

Ülkü Ocağı Genel Merkezi Başkanı Öztürk ve teşkilatın gençleri Akşam gazetesine konuştu.

Sonuçta bizler de Türk milletinin içinden çıkmış insanlar olduğumuz için, bu milletin hassasiyetini, değerlerini taşırız. Bir Ülkücü için yaşamın anlamının yaradılışın anlamıyla ilintisi vardır. İnsan idealleri ve ideallerini pratiğe geçirmedeki marifeti noktasında başarılı sayılabilir. Bizler yaşamın anlamını bu noktada buluyoruz.

Son günlerde üniversitelerde Ülkücüler'in isimleri yine çatışmalarla anılmaya başlandı. Örneğin geçen ay Gazi Üniversitesi'nde yaşananlar?

Basın mensupları bunu neye göre dile getiriyor çok merak ediyorum! Ziraat Fakültesi'nde olan olayın arkasından yakalanan kişi 'ben Ülkücü değilim' diyor. Bunun üzerine bir gazetede haber 'olayı yapan Ülkücü yakalandı' diye yer alıyor. Aynı gün başka bir gazete de yakalanan kişi için, 'Ülkücü' olmadığını açıkladı diye haber yapıyor. Bir başka dergi ise 'Ülkücüler yakalandı' şeklinde yorumluyor. Bu haberler yazılırken eylemi gerçekleştiren kişinin hangi mantıkla Ülkücü olarak nitelendirildiğine anlam veremiyorum. Mesela o olaydaki kişi niye Ülkücü oluyor, Ülkücü olmanın kriterleri ne? Ayrıca bu tür haberler yapılırken biri bize niye telefon açıp da olayı sormuyor.

Sizinle alakası yokken hep sizin isminizin geçmesi Yazılanların hepsi yalan mı?
Burada her şeyden evvel şunu belirtmek istiyorum: 'Ülkücü' tabirini önüne gelen herkes için kullanan bazı medya organlarının tarafsızlığına inanmıyorum. Meseleleri siyasi iktidarın ağzıyla gündeme getiren bu medya kuruluşları kendilerine yargının niteliklerini yüklüyorlar. Ülkücüler hiçbir yasadışı olayın içinde yer almayacaktır ve sokaktaki çatışmanın tarafı olmayacaklardır.

TAKINTIMIZ YOK

Diyelim ki söyledikleriniz doğru, bir çatışma yaşanıyor ve medya çatışmanın tarafı olarak Ülkücüler'i işaret ediyor. Bu noktada 'bunu yapan Ülkücü olamaz' diyerek baştan kesip atıyor musunuz, yoksa bir araştırma yapılıyor mu?

Araştırma kesinlikle yapılır. Sonuçta büyük bir camiayız. İçimizde böyle art niyetli kişiler olabilir. Bu tür olaylarda ilgili arkadaşlarımız, olaya karışan kişi ya da grupların teşkilatla bağının olup olmadığını hemen araştırırlar. Teşkilatta eskiden görev yapmışsa bu da bildirilir. Biz Gazi Üniversitesi ve Ziraat Fakültesi olaylarında da aynı araştırmayı yaptık. Ve ilgili şahsın bizimle alakası olmadığını tespit ettik.

Bir Ülkücü neye tepki verir, neyi kabullenemez, ne için kavga eder? Sizin gerçekdışı olarak nitelendirdiğiniz haberlere göre Ülkücüler, saçı uzun olan, küpe takan erkeklere, nü yapanlara, el ele tutuşan çiftlere şiddet uyguluyor...

İnanın bunlar çok yanlış değerlendirmeler. Eğer camiada saça, bıyığa, küpeye, sakala takılan varsa bizle beraber olamaz. Bizi üniversitelerde rahatsız eden şey, gençliğin yanlış yerlere kanalize edilmesi ve boş yetiştirilmesidir. Yani hiçbir hassasiyeti olmayan, herhangi bir siyasi veya toplumsal olayda fikir beyan edemeyen, bir duruş ortaya koyamayan bir neslin yetişiyor olması büyük sorun. Yoksa şu grup burada şunu yapıyormuş, şunu içmiş, küpe takmış, nü resmi yapmış bizi ilgilendirmez. Üniversite akademik ortam, tabii ki nü resim de yapılabilir. Bizim böyle bir takıntımız, kompleksimiz yoktur. Şurası önemli tabii, bölücü gruplara karşı tepki veririz. Ama bu çatışma, şiddet taraftarı olma anlamında değildir.

Peki taşradaki Ülkücüler de böyle mi bakıyordur olaylara. Yani çeşitli durumlara karşı tavır anlamda yöresel bir duruş, renk olabilir mi?

Başka bir gençlik örgütü ya da vakfı için bu dediğiniz durum sözkonusu olabilir. Ama Ülkü Ocakları'nın böyle bir sorunu yaşaması mümkün değildir. Yani Artvin'deki, Edirne'deki bir Ülkücü'nün duruşuyla Ankara'daki bir Ülkücü'nün duruşu aynıdır. Yaşadığı bölge itibarıyla farklı hassasiyetleri gelişmiş olabilir.

TARAF OLAMAYIZ

Ama sokakta yaşanan birçok kavgada Ülkücüler'i görüyoruz.?

Bir insanın kendini Ülkücü olarak değerlendirmesi Ülkü Ocakları'na mensup olduğu anlamına gelmez. Çünkü Ülkü Ocakları politikaları Genel Merkez'de oluşturulur. Biz hiçbir çatışmanın merkezinde yer almayacağımızı ilan ettik. Bazıları PKK-Ülkücü çatışması yaratmak istiyor. Onlara karşıyız ama bu onlarla silahlı çatışmaya girmek anlamına gelmemeli. Türkiye Cumhuriyeti Devleti polis devleti değil, hukuk devletidir. Biz tabii ki tepkilerimizi yasalar çerçevesinde dile getiririz. Ama kimse kolluk kuvvetinin görevini üzerimize almamızı beklemesin. Alanlar da bizden değildir. Bölücü unsurlara karşı çatışmanın tarafı olacağımız düşünülmesin. Yani 'nasıl olsa Ülkücüler var, biz susalım' dönemi gerilerde kaldı. Millet artık bu tür olaylara karşı tepkisini demokratik bir şekilde göstermeli. Devlete sahip çıkmak sadece bizim görevimiz değil.

Ülkücü olmayıp da ülkesini sizin kadar ya da sizden çok seven olabileceğini düşünüyor musunuz?

Tabii ki ama Ülkücülük sadece vatanseverlik değildir, bazı gereklilikleri vardır. Çatışma yok ama spontan olaylar oluyor

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Harun Öztürk'le yaptığımız söyleşinin ardından Üniversiteler ve Orta Eğitim'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kul'la konuşmaya başlıyoruz. Kul'a hem üniversitelerde son günlerde yaşanan olayları sorduk hem de Ülkücü gençlere dair merak ettiklerimizi...
Marmara Üniversitesi'nde 'nü' resim yapan iki öğrencinin Ülkücüler tarafından dövüldüğü yazıldı.

Ben adı karışan arkadaşlarla görüştüm. O olayda bizim arkadaşlara saldırı yapılıyor, onlar da nefsi müdafaa yapıyor. Sonuçta orası üniversite orada her türlü resim yapılabilir.

Genelde, Ülkücüler'in hoşuna gitmediği bir şey yapıldığı zaman ocağa gidip adam toplar, gelir yapanın ağzını burnunu dağıtırlar, gibi yargılar var.

Yok öyle bir şey. Bir çatışma ortamında olmamak için biz her türlü tedbiri alıyoruz. Ama bir anda spontan gelişmiş olaylar olabiliyor.

Bazı çevreler Ülkücü gençliği asosyal olarak nitelendiriyor ve sizin sosyal olan gruplara gıcık olduğunuzu söylüyorlar. Üniversitede el ele dolaşan gençler bile sizi rahatsız ediyor mu?

Bizi başka kılıflara sokmak isteyen arkadaşların söylediği şeyler bunlar. Burada herkesin kız arkadaşı olmuştur, Ama sosyal yaşam dediğiniz ahlaksızlıksa, uyuşturucu kullanmaksa biz bunu yapmıyoruz.

Hepiniz takım elbiselisiniz?

Ülkücü böyle giyinir, şöyle sakal bırakır diye kategori yapılamaz. Sonra takım elbise giymede niye art niyet aranır bilmiyorum. Bizi kalıplara sokmak çok yanlış... Mesela Ülkücü rock dinlemez mi?

Dinler değil mi?

Örneğin Gazi Üniversitesi Ülkücü arkadaşların yoğun olduğu bir üniversitedir. Çeşitli tarzda müzik yapan sanatçılar her zaman gelmiştir. Bizim arkadaşlarımız da bu etkinliklere katılıp, organizasyonlar düzenlerler. Gelecek hafta Duman gelecek.

Grup Yorum Gazi'ye gelse

Gelsin, söylesin, yanlış bir şey olursa biz en fazla üniversite yönetimine ve emniyet güçlerine olumsuz, illegal bir durumu haber veririz. Gereğini onlar yaparlar.

Sol görüşü bir kişiye gönül verebilir misiniz?

Niye olmasın. Biz bu vatana ihanet etmeyi düşünmeyen her insanı bağrımıza basarız. Biz uzaylı değiliz. Bize böyle sorular sorulmasını anlamıyoruz. Kimse çalışmalarımızı duymak istemiyor.

Söyleyebilirsiniz

Biz burada kültürel çalışmalar yapıyoruz. Millete hayırlı olabilmek için çalışıyoruz. Bir defa eğitimimizi çok önemsiyoruz. Sonra her yıl yüzlerce panel, konferans, temsil veriyoruz.

Peki son bir soru soracağım. Marx'ı okuyan var mı aranızda?

Tabii okuduk. Ülkücü olmak ayrı, dünyayı anlama çabasında her fikri öğrenmeye çalışmak ayrı.

Aykut Aykanat www.aksam.com.tr

7 yorum:

  1. butür yazarlar 70 li yıllarda da vardı 2050 de de olacak çünkü dünya döndükçe ülkücü haraket var olacak hertür işlerle uğraştılar hepsini nsonu geldi ama ülkücülüğün sonu yok ebediyen uğraşacak bir gerçekleri oda ülkücü harakat bizinandığımız yoldan emin adımlarla yürüyoruz bizi izlemeye devam etsinler

    YanıtlaSil
  2. ÜLKÜCÜ CAMİYA UCU BUCAĞI OLMAYAN BİR DERYA DENİZ VE OKYONUS GİBİDİR DENİZLERE HER DAYİM HER PİSLİK AKAR AMA DENİZ ZMANLA KENDİNİ TEMİZLER İCİNDEKİ PİSLİKLERİ SAHİLE ATAR ÜLCÜCÜ CAMİYADA HER TESBİT ETTİĞİ KÖTÜLERİ DIŞLAR. NE MUTLU TÜRK'ÜM ÜLKÜCÜYÜM DİYENE

    YanıtlaSil
  3. gercek ulkucu miletini vatanını koruyan ve sevendir ama böle diyede anti sosyal unvanını haketmiyoruz gerekirse kanımızın son damlasına kadar ulkemizi savunuruz ama ilk once adalet hukuk ...solcular bizi kaba-kultursuz-argo konusan -kavgacı olarak goruyo ... bu kotu unvanıda bazı yanls anlatılan olaylar yuzunden aldık ... ama yine söyluyorum vatanıma -miletime -peygamberime kufredenide silerim ...

    YanıtlaSil
  4. ADAMIN BİRİNE SORMUŞLAR NİE NAMAZ KILMIYOSUN DİE ADAMDA KURANDA NAMAZDAN UZAK DURUN DİE HADİS VAR ONDAN KILMIYORUM DEMİŞ EVET KURANDA BÖYLE Bİ HADİS VAR NAMAZDAN UZAK DURUN DİE AMA İÇKİLİYKEN UZAK DURUN DİE Bİ HADİS VAR ADAM İŞİNE GELEN YERİ ALMIŞ GELMEYEN YERİDE KESMİŞ İŞTE BİZİM DURUMUMUZDA BU BİZİM İYİ YANLARIMIZI DEĞİLDE HERZAMAN KÖTÜ YANLARIMIZI GÖRMEK HOŞLARINA GİDİYO BIRAKIN ONLAR GÖRMEK İSTEDİKLERİ GİBİ GÖRSÜNLER BİZ KENDİMİZİ BİLİYORUZ YA O BİZE YETER VE NE KADAR ÇABALARLARSA ÇABALASINLAR ÜLKÜCÜ HAREKET ENGELLENEMEZ C C C

    YanıtlaSil
  5. sonuna kadar mhp kahrolsun pkk

    YanıtlaSil
  6. Bende bu söyleşiyi arıyordum teşekkürler gönüldaşım.

    YanıtlaSil
  7. Mhp ile ... Orgut adini ayni cumlede yakistiramadim ne maksatla olursa olsun gardaş

    YanıtlaSil