4 Temmuz 2007 Çarşamba

Hâlâ Kurduz Allah'a şükür

MHP´nin Ankara 1. Bölge milletvekili adayı Tuğrul Türkeş milliyetçilikle ırkçılığın karıştırılmasına karşı: Ailemizde Kürt olup, damat ve gelin olarak aldığımız insanlar var..


Türkeş: Hala kürduz Allaha şükür
Elif Korap'ın röportajı
Siyasette efsane liderlerin çocuklarının başarıları babalarıyla karşılaştırılarak ölçülür. Tuğrul Türkeş de hem o şanslı hem o şanssız çocuklardan. Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş, babasının ölümünün ardından MHP Genel Başkanlığı'na talip olmuş ama kongrede Devlet Bahçeli'ye kaybetmişti. Daha sonra MHP'den ayrıldı ve Aydınlık Türkiye Partisi'ni kurdu. 2002 seçimlerinde kendi kurduğu partiden de ayrılan Türkeş, sonunda kürkçü dükkânına döndü. Tuğrul Türkeş, MHP'nin Ankara 1'inci Bölge 1'inci sıra adayı.

* Siyasette şu anki konumunuzda Alparslan Türkeş'in oğlu olmanızın payı nedir?
- Mutlaka etkisi olmuştur. Ama diyebilirim ki Alparslan Türkeş'in oğlu olmak bana avantajdan çok dezavantaj getirdi. Benim kariyerimi 80 yaşında ve siyasi kariyerini tamamlamış bir Türkeş ile ölçüyorlar.

* Babanız bir zamanlar Devlet Bahçeli'nin lideriydi. Şimdi Devlet Bahçeli sizin lideriniz. İçinize sindirebiliyor musunuz bunu? Yoksa babanızın koltuğuna oturamamış olmanın ezikliğini mi yaşıyorsunuz?
- Öyle bir eziklik içinde değilim. Babam öldükten sonra kongrede genel başkanlığa aday oldum ama olmadı. Demokrasinin sonucu. Siyasette görev nöbet işidir.

* O nöbet size geçer mi bir gün? Parti Devlet Bahçeli'yi Cumhurbaşkanlığına aday gösterecek siz de parti liderliğine mi oynayacaksınız?
- Öyle bir düşüncem yok.

* Bahçeli'yi kendinize lider olarak seçmekten memnun musunuz?
- Tabii ki.

* Peki. Aslında siyaseti bırakmıştınız. Tabiri caizse şimdi kürkçü dükkânına geri döndünüz? Bugüne kadar size ihtiyaçları yoktu. Ne oldu da birden davet ettiler?
- Bu sorunun muhatabı Bahçeli. Bahçeli davet etti beni. Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu şartları görünce de siyaset dışında kalmamak gerektiğini düşündüm. MHP en doğru adresti.

* Sizin milliyetçilik tanımınız nedir?
- Tarih boyu imparatorluk kültüründen gelen dil, din, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin belli bir coğrafyada yaşayan, aynı kaderi paylaşan insanların bir ve beraber olarak güven içinde, huzurlu ve çağın standartlarına göre yaşayabilmesidir.

* Milliyetçilik eşittir ırkçılık gibi algılanıyor
- Avrupa'daki milliyetçilik hareketlerine bakıldığında hep ırkçılık ihtiva etmiştir. Şimdi de zaman zaman bunu görüyoruz. Ben yabancılarla konuştuğumuz zaman bizim tanımlanabilme tarzımızı açıklamak için "patriotizm" kelimesini, yani yurtseverliği kullanırım. Etnik milliyetçiliği reddeden bir yaklaşımımız olduğunu söylerim. Biz insanları Kürt, Ermeni, şu bu diye ayırmıyoruz. İnsanları insan olmalarıyla değerlendiririz, etnik özellikleriyle değil.

* Sözde mi ayrıma karşısınız yoksa fiiliyata geçiriyor musunuz? Türkeş ailesinde hiç Kürt var mıdır? Hiç Kürt damat ya da gelin aldınız mı?
- Vardır.

* Kim var?
- O insanları rahatsız edeceğim için söylemek istemem. Tabii ki var. Bizim ailede farklı mezheplere mensup insanlar da var. Evlenmiş insanlar da var. Ama kim olduğunu gazetelerde ifşa etmem uygun olmaz.

* Kendi çocuklarınızın bir Kürtle evlilik yapmasına itirazınız olur mu?
- Ben öncelikle insan olduğuna bakarım. Herhangi bir ön yargım yok.

Hâlâ kurduz Allah'a şükür

* "Sokakta ülkücü istemiyoruz", "Siyaset çok sert bir yüz ifadesiyle yapılmaz" diyorsunuz. MHP'nin o militan tarafını törpülemiş gibisiniz. Alparslan Türkeş bozkurttu siz daha mı kuzusunuz?
- Hâlâ bozkurduz, hâlâ kurduz Allah'a şükür. Bozkurt sembolü tarih boyunca Türkler açısından bağımsızlığı temsil etti. Hâlâ da öyle.

* O kurdun tırnaklarını törpülemiyor mu Bahçeli ve sizin yeni söylemleriniz?
- Bazı şeylere alet olmamak için bunları söylemek zorundayız. Terör etnik bir ayrımcılığı teşvik ediyor. Hal öyle olunca bu tersine bir muhatap arıyor. Sataşacak yer arıyor. Bunlara o imkânı tanımamak gerekir. Biz, sokakta ülkücü istemiyoruz derken bunu anlatıyoruz.

* Şehit cenazelerine, hükümet aleyhine slogan atsın diye ülkücü gençler gönderdiğinizi söyleyenlere siz ne demek istersiniz?
- Asla böyle bir şey yok. Bunu söyleyenleri ayıplıyorum. Ben şehit cenazelerine bile gitmiyorum çünkü bunu siyasi maksatla yaptığımız sanılıyor. O nedenle ben cenaze yerine şehit evine giderim.

* Cenazeler arttıkça MHP oyları da artıyor mu?
- Bu çok üzücü ve bunu söyleyenlerin siyasette ne kadar gözü dönmüş oldukları ortada. Çok üzülüyorum. Kim gencecik insanların ölümü üzerinden rant umabilir?

DTP kendini güçlü göstermek istiyor

* DTP'nin Meclis'te temsil edilmesi partiyi marjinalleşmekten kurtarır mı?
- DTP temsil edilmiyor ki bağımsız milletvekilleri geliyor. Marjinalleşmekten uzaklaşma gibi bir eğilimleri yok. Sadece iddia ettikleri kadar desteğe sahip olmadıklarını 2002 seçiminde gördüler. Siyasi Partiler Kanunu'nun boşluğundan istifade ederek olduklarından daha güçlü görüneceklerine inandıkları bir formülün peşinden koşuyorlar.

Kurtlar Vadisi oyları artırmadı
* Kurtlar Vadisi gibi diziler insanların milliyetçi duygularını kaşıyıp MHP'nin oylarını artırıyor mu?
- Kurtlar Vadisi bu kadar ilgi çekince CD'lerini alıp izledim. Toplumu çok ilgilendiren bir diziydi. Kurtlar Vadisi'nin MHP'nin oylarına etkisi olacağını sanmıyorum. Polat figürü MHP'yi mi temsil ediyor? Önce böyle bir hükme varmak lazım. Ben böyle bir şeyi kabul etmiyorum. Dizi işte sonuçta. Çok abartıldığını düşünüyorum. Biz bunlar için MHP'nin seçim beyannamesinde 12 yıl temel eğitimi şart koşuyoruz. Eğitim şart! Ben o dizinin tümünü oturup izledim. Orada kimse kendisine ülkücü demiyor.

* Enis Öksüz, daha önce MHP'de çek senet mafyasına bulaşmış kişilere dair raporlardan söz etmişti. Mafya MHP'yi kullandı mı?
- Güç ve cazibeyi kullanmak isteyenler olabilir. Her parti gibi MHP'de de olmuştur. Ama temizlenmiştir. Partiden ihraç ederiz ortaya çıkarsa.

TÜSİAD davetiyle rahatsız etti
* Bahçeli, TUSİ- AD davetine gitmedi. MHP neden TOBB'a, TUSİAD'a mesafeli?
- Mesafeli değil. Bir kere TUSİAD'ın daveti pek usule uygun yapılmamıştı, en hafif söyleyebileceğim budur. Öbür partiler bu davetten rahatsız olmamış olabilir. Onların meselesi. Kurumların birbiriyle ilişkisinin birtakım esasları olması gerekir.

* Türkiye'nin en önemli sorunu nedir size göre?
- Terördür. Güvenlik, ekonomi, enerji, tarım diye sıralayabilirim. Bunların hepsi AKP'nin yanlış yönetiminin sonucudur.

* Kuzey Irak'a askeri operasyon seçeneğini kullanma taraftarı mısınız?
- TSK'nın açıklaması var, 'Bir an önce müdahale gerekli' diyor. Ama ortada siyasi irade yok. Kuzey Irak'a müdahale için geç kalındı. Kuzey Irak'a girmek için hiç kimseyi ikna etmemiz gerekmiyor. Buna müdahale etmemiz gerekiyorsa uluslararası hukuk bize ne yetki veriyorsa uygulamalıyız.
Bu haber 82 defa okundu.

Kaynak : (Sabah)
Tarih : 02.07.2007 - 12:46:05

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder