26 Ağustos 2007 Pazar

Aslında Çok Şeydir Türk Olmak

Aslında çok şeydir, Türk olmak.
Türk olmak, Osmanlı'nın borcunu ödemektir. Hovarda babanın borçlayaşayan evladı gibi. Kosova'da ve Bosna'da, Batı Trakya'da veMakedonya'da bilmem kaç asır geçmişte kalan meselelerin hesabını vermektir.
Türk olmak Kıbrıs'ta, Hocalı'da, Anadolu'da ve Balkanlar'da soykırımauğrayıp, yapmadığın soykırımla suçlanmaktır. Türk olmak faşist olmaktır,vatanına, yurduna, tarihine sahip çıktığınca. Türk olmak demokrat veçağdaş olmaktır, vatanına, yurduna, tarihine sahip çıkmadığınca.
Türk olmak lisanının Avrupa'da yasaklanmasıdır ve yine Türk olmakkendini anlatamamaktır.
Avrupa'da hor görülmek Türk olmaktır, ataların bir sürü asır önceViyana'yı kuşattığı için ve hoş görülmemektir, sadece kuşatıp; Napolyongibi bütün Viyana'yı yakmadığın için.
Türk olmak Selanik'te Pontus Anıtı'nın, Viyana'da çiğnenen yeniçeriminberinin ve Malta'da papazın üzerine bastığı Türk bayrağı heykelininönünden geçmektir.
Türk olmak zordur, çetindir ve eziyetlidir. Üç kıtadan dönüp, bir küçükyarımadada misafir muamelesi görmektir. Sayısız imparatorluk kurmak Türkolmaktır, aynı zamanda sayısız imparatorluk yıkmak da Türk olmaktır.
Arabaya koşulan ilk atın vatanında, ilk yazılı antlaşmanın imzalandığıyurtta, yazının bulunduğu, paranın icad edildiği her metrekaresindenbereket fışkıran bu yurtta, kalkınmak için yabancı sermaye beklemektir.
Türk olmak; Troya'dan bu yana, Sümer'den bu yana serpilerek gelse de,tarihten eski bu topraklarda, bütün zamandan damıtılarak gelen yüksekdeğerlerine rağmen, bir haftalık hafıza ile yaşamaktır.
Doğu Roma'yı da Batı Roma'yı da yıkıp, yeni Roma olan AB'ye girmeyeçalışmaktır Türk olmak. Türk olmak, Mostar'da köprüdür, Kerkük'tekaledir, İstanbul'da Kızkulesi'dir, Anadolu'da buğdaydır, Çukurova'dapamuktur, Ege'de tütün, Karadeniz'de fındık, Trakya'da ayçiçeğidir.
Türk olmak Çanakkale'de ölmektir. Çanakkale'de ölmeden önce düşmana suvermektir, onun yaralısını sırtında kendi hastanene taşımaktır.
Düşmanın ardından rahmet okumak, kanlından helallik almaktır. Sabahlarıodana rahmet dolsun diye, camı açmaktır. Kar yağdığında kayak yapmayıdeğil, evsizleri düşünmektir. Balkon köşesine kuşlar için, kışın ekmekkırıntısı, yazın su koymaktır. Yağmura rahmet, kara bereket diye bakmaktır.
Türk olmak, harap bir ülkede, zengin ülkelerin müstemlekeliğini reddedip,tahtadan kılıç ve ipten üzengi ile, paylaşacak ve sahiplenecek tekvarlığı fakirlik olmasına rağmen, yedi düvele meydan okumaktır.
Türk olmak askere davul-zurna ile uğurlanmaktır, belki de dönmeyeceğinibilerek. Türk olmak, annenin ardından "bir oğlum daha olsun, onu dagöndereceğim" demesidir. Babanın gözyaşlarını tutarak, tabutuna son kezdokunurken "vatan sağ olsun" demesidir.
Türk olmak "Türk çayında radyasyon olmaz" yalanları ile, "gusül abdestialana aids bulaşmaz" dolanları ile yaşamaktır. Her hükümetin enkazdevraldığı, ama asla ardında enkaz bırakmadığı ülkede olmaktır.
Türk olmak, ecdadın yaşadığı kıtlıktan dolayı, çayın yanında gelenşekerden fazla olanı garsona geri vermektir. Aynı nedenle Türk olmak,yemeği ziyan etmekten korkmaktır. Göz hakkına, diş kirasına saygıdırTürk olmak. Evindeki bir kap aşın yarısını tanrı misafirine vermektir.Kendi yerde, misafiri döşekte yatırmaktır Türk olmak.
Türk olmak, milli maçta ağlamaktır. Ayhan Işık'a, Belgin Doruk'a âşıkolmaktır. Türk olmak, aşkını ölesiye sevmektir. Aşkı için ölmektir,öldürmektir. Sevdiceğinin elini bir tez tutamadan, toprağa girmektir.
En güzel aşk şiirlerini yüreğinde hissetmektir. Eşkıyaya türküyakmaktır, Türk olmak. Milletine sövmektir, ama başkasınasövdürmemektir, Türk olmak. Türk olmak Yunus'u bilmektir, Aşık Veysel'isevmektir. Mevlana'yı, Hacı Bektaş-ı Veli'yi ve Hoca Yesevî -tek birsatırını okumasa da- yüreğinde taşımaktır.
Türk olmak, saz çaldığında, ney üflendiğinde, kös dövüldüğünde ve kavalçaldığında, yüreğinin derinlerinde bir sızı sezmektir, bir de YemenTürküsü'nde...
Hayatın sana verdiklerine "nasip", vermediklerine "kısmet" demektir. Herişin "hayırlısına" inanmaktır ve "feleğe" küfretmektir ve ağlamamak içinçok gülmekten çekinmektir.
Türk olmak, Asya'da batılı, Avrupa'da doğulu diye tepki görmektir. Irksözünü bilmeden yaşamak, yaradılanı Yaradandan ötürü sevmektir.
Magazin programları ile dizilerin arasına sıkışsa da, silkinipüzerindeki ölü toprağını atabilmektir. Türk olmak, mahalle maçı içinaynı saatte, on kişi buluşamazken, milyon kişinin bir araya gelmesidir.Tavla oynarken bile kavga ederken, milyon kişinin kavga etmeden gösteriyapabilmesidir.
Türk olmak, buhran zamanında Arjantin'de de mağazalar yağmalanırken,daha ağır buhranda sorumlusuna en ağır cezayı tek bir cam kırmadansandıkta kesmektir.
Türk olmak en zayıf gününde bile dünyaya meydan okumak, en dertligününde bile her ufunetin bir şafakta biteceğini bilerek tevekkülgöstermektir.
Zor iştir Türk olmak. Türk olmak Anadolu'da her düşen yağmur damlasınahamdetmek, her çıkan başak için şükretmektir. Türk olmak, medeniyetlermezarlığı Anadolu'da dik durabilmektir.
Söz konusu yazı, gazeteci yazar Kıvanç Galip Över'e aittir. Bilginize

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder