26 Ocak 2008 Cumartesi

Türban Üniversitede Serbest Olacak

MHP'li Şandır: "İstediğimiz oldu."

MHP TBMM Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, ''Başörtüsü, Polis Akademisi ve askeri okulların dışındaki tüm yüksek öğrenim kurumlarında serbest olacak'' dedi.

Başörtüsü sorununun çözülmesi isteğiyle AK Parti'ye anayasa değişikliği önerdiklerini ifade eden Şandır, şunları söyledi:

''Başörtüsü konusunda AK Parti'nin 5 yıldır yapamadığını MHP olarak biz gerçekleştireceğiz. Ümit ederiz ki samimi olup, kararlı davranarak birtakım tepkilerden korkmazlar ve başörtüsü sorunu bu defa Anayasa'da bir düzenlemeyle çözülmüş olur. MHP olarak biz inanç değeri olan başörtüsünden dolayı kimsenin mağdur edilmesini istemiyoruz. Ayrıca başörtüsü, bir siyasi simge olarak cumhuriyetimizin laik ve demokratik değerlerine tehdit teşkil etmemelidir, bir tehdit olarak kullanılmamalıdır. MHP olarak biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin laik, demokratik yapısına çok önem veriyoruz, koruyoruz.''

MUTABAKAT METNİ HAZIRLANIYOR

Şandır, gelecek hafta bir mutabakat metni hazırlanacağını, bu metinde Anayasa'nın 10. maddesindeki ''yasa önünde eşitlik ilkesine'' ve Anayasa'nın 42. maddesindeki ''eğitim ve öğrenim hakkı''na dayalı bir düzenleme yapılacağını kaydetti.

Böylece, özgürlükler bağlamında başörtüsünün kullanılması serbest bırakılacağını belirten Şandır, ''Başörtüsü, Polis Akademisi ve askeri okulların dışındaki yüksek öğrenim kurumlarında serbest olacak. Polis Akademisi ve askeri okullar, yüksek öğrenim kapsamında olmalarına rağmen özel kanunları olması nedeniyle bunun dışında tutuyoruz'' dedi.

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, başörtüsünü siyasi rant olarak görenlerin önünü kesmek ve bu işi kökünden çözmek için anayasa değişikliğine "evet" dediklerini belirterek, "Biz dinimiz İslam'ın ve kitabımız Kur'an-ı Kerim'in emri olduğu için insanlarımızın başını örttüğüne inanıyoruz" dedi.

Erdemli Ülkü Ocakları'nın Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Topraksu Dinlenme Tesisleri'nde verdiği yemeğe katılan Şandır, burada yaptığı konuşmada, başörtüsü konusunu çözmek için Meclis'te 70 milletvekili ile iktidar partisi gibi çalıştıklarını ve çözüm yolları aradıklarını belirtti. Sorunların çözülmesi için Meclis'te davranış ahlakı ortaya koyduklarını ifade eden Şandır, "Başörtüsü meselesi MHP'ye göre bir inanç meselesidir. Biz dinimiz İslam'ın ve kitabımız Kur'an-ı Kerim'in emri olduğu için insanlarımızın başını örttüğüne inanıyoruz. Başörtüsü bizim için bir inanç değeridir" diye konuştu.

İnsanların inançlarından dolayı başlarını özgürce örtebilmesi, başlarını örttükleri için hiçbir şekilde kamu hizmeti almaktan da kısıtlanmaması gerektiğini belirten Şandır, "Başörtüsü takanlar eğitim ve öğretim özgürlüğünden dışlanmamalıdırlar. MHP hem inancının hem ideolojisinin gereği bu milletin değerlerinin savunucusudur. İnancımız bu milletin en önemli değeridir. Dolayısıyla bize göre başörtüsü, bir inanç değeridir. Başörtüsünü siyasetin gereği takanları Allah'a havale ediyoruz. Bizim onlarla işimiz yok. Başörtüsünü kendi siyasetlerinin malzemesi olarak kullananlar, başörtüsünü siyasetin ifadesi olarak takanlar bizim konumuzun dışındadır" dedi.

Şandır, sözlerine şöyle devam etti: "Biz başörtüsünü siyasetin simgesi değil, inancımızın değeri olarak görüyoruz. Başörtüsü takan genç kızlarımızın yüksek öğrenimde dışlanmasına kesinlikle karşıyız. Bu çocuklarımız inançları gereği
başörtüsü takıyorlarsa yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılmamalıdırlar".

MHP olarak, başörtüsü konusunun çözülmesi gerektiğini eskiden beri söylediklerini kaydeden Şandır, "Milletimize bu konuda sözümüz var. 1999 yılında söyledik, ama gücümüz yetmedi. Provoke edildik. Merve Kavakçı hadisesi bir provokasyondu. İlk günden o provokasyonu yaparak bu konuda uzlaşma zeminini dinamitlediler. Biz tek başına iktidara geldiğimizde bu konuyu çözeceğimiz konusunda halkımıza söz verdik.

Ancak olmadı. 'Tek başına iktidar olmadan da fırsat bulduğu takdirde
değerlendirmek ve sonuç almak yine bizim görevimizdir' diyerek bu günleri bekledik. İşte şimdi bir fırsat doğdu. Madem başörtüsünü çözmek istiyorsunuz; MHP olarak biz size hem formülünü buluruz hem de desteğini veririz. Bizim teklif ettiğimiz çözüm başörtüsünden dolayı insanların mağdur edilmeleri ve özgürlüklerinin kısıtlanmasını ortadan kaldırmak içindir" dedi.

Başörtüsünü siyaset gereği takanlara ve bu ülkenin laik ve demokratik
cumhuriyet ilkelerini tehdit eder mahiyette kullanmak isteyenlere
kesinlikle müsaade edilmemesi gerektiğini de vurgulayan Şandır, "Şimdi
girilen süreç bu süreçtir. Anayasanın bu noktadaki amir hükümleri de
saklı kalmak kaydıyla insanlarımız yalnız yüksek öğrenimden 'Temel
öğretim ayrı' özgürce başörtülerini takmalıdır. MHP'nin anayasa teklifi
ile girilen süreç bu süreçtir. Ümit ediyorum Adalet ve Kalkınma Partisi
bu defa topluma karşıverdiği sözü yerine getirir. Yine mazeret üretmez, kaytarmaz, kaçmaz. MHP'nin getirdiği çözümü kabul eder ve bu sorunu ortadan kaldırmış oluruz. Önümüzdeki hafta bu konuda AKP'den sonuç ve çözüm bekliyoruz.

MHP olarak biz samimi ve dürüstçe bu sorunun kökünden çözülmesinden
yanayız. Başörtüsü sorununun halkı germesinden yana değiliz. Biz, başörtüsünün bir siyasi simge olarak cumhuriyetimizin demokratik ve laik yapısını tehdit unsuru olarak kullanılmamasını temin eden bir
anayasa değişikliği gerçekleştireceğiz ve siyasi olarak değerlendirilmesinin önünü keseceğiz" diye konuştu.

AJANSLAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder