13 Şubat 2008 Çarşamba

Arvasi ve Mezhep Kavgası

Türk milleti, büyük ekseriyeti ile dindardır. Her türlü taasuptan uzak, berrak ve tertemiz bir dini inanca sahiptir. Dinini çok sever, onu yaşamak ve yaşatmak ister. Dindar aydın ve kadrolara büyük sempati duyar. Diğer dinlere, inançlara ve mezheplere karşı büyük bir müsamahası vardır. Başkalarının inançlarına karışmadığı gibi, kimse de kendi inançlarına ve yaşayışına karışmasın ister.

Türk; bütün tarihi boyunca böyle olmuştur ve böyle davranmıştır. Bazıları, Yavuz Sultan Selim Han'ın yaptığı Çaldıran Savaşı'nı bir mezhep kavgası sanırlar. Oysa durum tamamıyla başkadır. O zaman da İran'ın gözü Osmanlı-Türk topraklarında idi. Şiiliği ideoloji edinen İran siyaset adamları, ülkemize bu kanaldan sızmak ve yönetimi ele geçirmek istiyorlardı. İşte Yavuz Sultan Selim Han, düşmanın bu arzusunun, bir daha dirilmemesi için Çaldıran Savaşı'nı yapmış ve İran'ın emperyalist emellerini yerle bir etmişti. Şimdi Humeyni, bizden bunun intikamını almak istemektedir.

Aynı şekilde Sultan 2.Mahmut Dönemi'nde, İngilizler'in kışkırtması ile Hicaz'da ayaklanan Vehhabi Suudiler de imparatorluğumuzu bölmek istiyorlardı. Sultan'ın Kavalalı Mehmet Ali Paşa'yı bunların üstüne gönderip Vehhabi Suudi isyanını bastırıp, elebaşlarını yakalatıp İstanbul'da idam etmesi de yine bir mezhep savaşı olmayıp, doğrudan doğruya bir devletin kendini koruması için verdiği mücadeleden ibarettir. Suudiler, bu acıyı unutmamışlardır.


Arvasi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder